Fem ting du bør tenke på når du kjøper snøfreser

  Når snømåkingen blir et mareritt, trenger du snøfreser. Dette må du vurdere før du kjøper!

  En snøfreser skåner ryggen og gjør snømåkingen til en lek.

  - Har du slette, fine flater og mye snø, da bør du tenke på om du ikke skal investere i en snøfreser, mener Bjørn Skomakerstuen, forfatter av boken "Måk snø".

  I byen holder det ofte med en god snøskuffe, mens det i distriktsnorge sies at "det som ikke kan gjøres med traktor med lasteapparat blir ikke gjort". En snøfreser er som oftest den gylne middelveien.

  Før du velger freser, bør du få en oversikt over behovet ditt. Gå ut på gårdsplassen, og still deg selv disse spørsmålene:

  1. Hvor stort er arealet jeg vil frese?

  2. Er det plant og fint, eller mye helling?

  3. Har jeg god plass til å bli kvitt snøen?

  4. Hvordan er underlaget hos meg?

  5. Hvor mye penger er jeg interessert i å bruke?

    

  Liten snøfreser

  Hvis du bare har en liten gangsti, så kan en liten og lett freser gjøre nytten. Disse er enkle å flytte på, men har begrenset kapasitet. Fordelen er at de kommer enkelt til der det er trangt.

  Du får slike snøfresere fra en tusenlapp og oppover, og de kan enten være elektriske eller ha en liten bensinmotor.

   

  Middels snøfreser

  Har du en middels stor gårdsplass, trenger du en bensindrevet snøfreser som koster fra fem tusen kroner og oppover. Du kan få dem med elektrisk eller manuell start, arbeidslys og oppvarmet håndtak.

  Det bør ikke være for bratt der du skal frese, for da kan freseren velte. På disse snøfreserne kan du regulere hvor snøen skal kastes, og det er regulering på freserhøyden. Dette gjør at du unngår å kaste snø og småstein på naboen din.

   

   

  Stor snøfreser

  Har du veldig stor gårdsplass, skal du gå opp enda en størrelse. Prisen nærmer seg da raskt 15 000 kroner, og snøfreseren veier over 100 kilo. Da har du en skikkelig arbeidshest, med en arbeidsbredde på over 75 centimeter. Ulempen er naturlig nok at du ikke kan løfte den opp på trappen eller komme til der det er veldig smalt.

   

  Et tips til slutt: Tenk på at du trenger et sted å lagre snøfreseren i de månedene du ikke trenger den.

  Den ultimate guttedrømmen

  Kuriosa for spesielt interesserte:

  Øveraasen Snow Removal på Gjøvik lager verdens største snøfresere. De er først og fremst beregnet for å rydde rullebaner på flyplasser.

  - De lager kongen av snøfresere, sier Skomakerstuen, med snøstjerner i blikket.

  Er du voldsomt prisbevisst, så er det ikke sikkert Snow Removal er det rette for deg. Regn med omtrent femten millioner. Men da freser du også gårdsplassen på et blunk, uansett hvor stor den er.

  (Kilde: Vi i Villa, www. dinside.no, www.overaasen.no)

   

  BONUS: Sjekk ut spillelisten Snøfreser'n og annen måkemotivasjon av Obs BYGG på Spotify